Belgiske Vafler - Gaufres de Liège

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search

Belgiske Vafler på bål

Nok til 4 personer på bål (så gider man ikke lave flere)

Ingredienser

  • 1 pk. gær
  • 3 dl mælk
  • 4 æg
  • 125 g mel ( 2½ dl )
  • 1 tsk. vanille
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 75 g smeltet smør

Tilbehør

  • Flødeskum
  • Syltetøj

Fremgangsmåde

Opløs gæren i mælken, tilsæt æggeblommer og vanille.
Tilsæt de tørre ingredienser.
Rør det smeltede smør i.
Pisk æggehviderne til de er stive og vend dem forsigtigt i dejen.
Stil til hævning i 45 minutter.
Varm vaffeljernet op og kom ca. ½ kop dej på.
Vaflen vendes når den er bagt halvt færdig.

Serveres varme med eller uden tilbehøret.

Hjemmelavede belgiske vafler – Gaufres de Liège (’lånt’ fra madmagasinet)

I belgiske opskrifter nævnes ofte “sucre en perle” – perlesukker – men da deres version er meget mere grovkornet end den danske, fås ikke samme resultat ved at bruge dansk perlesukker. I stedet kan man bruge hugget sukker, altså sukkerknalder, som lige får et bask så de knækker – det er ikke meningen det skal blive til stødt melis. Gaufres de Liège (8-10 stk.)

Ingredienser

  • 125 ml lunken mælk
  • 25 g gær
  • 350 g mel
  • 3 æg (m)
  • 5 g salt
  • korn af ½ stang vanille
  • 175 g smør
  • 75 g brun farin
  • 175 g hugget sukker

Fremgangsmåde

Gæren opløses i mælken og alt andet end smør, farin og sukker blandes i. Dejen røres ensartet og hviler dernæst i 30 min. Imens slås det huggede sukker lidt i stykker (brug en morter) og sæt det til side. Smørret smeltes. Når de 30 min. er gået røres det smeltede smør i. Det gør ikke noget at dejen ikke er rørt helt jævn – på denne måde opnås en let flaget struktur, lidt ligesom wienerbrød. Til sidst røres farin og sukker i. Lad dejen hvile 15 min. Et vaffeljern varmes godt op og der lægges en god klat dej på hver bageplade. De skal bage 3-5 minutter. Pas på når de skal tages af – de store sukkerklumper som ligger yderst vil være smeltede og karamelliserede og MEGET varme. Nyd vaflerne med det samme eller læg dem på en bagerist. De kan bages i god tid og varmes inden servering.

Server med f.eks. is, flødeskum eller chokoladesauce. Sidstnævnte er meget let at lave selv

Chokoladesauce

  • 100 g god mørk chokolade
  • 1½ dl piskefløde

Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Bring fløden til kogepunktet og hæld den over chokoladen. Rør til al chokoladen er smeltet.


<google>DANSK</google>

id=siteTree