Stifado
Nok til mindst 8 personer
Ingredienser
- 2 kg okse, lamme eller svinekød
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 kg skalotteløg
- 2 spsk koncentreret tomatpure
- 2 spsk salt
- 2 tsk peber
Marinade
- 2 dl rødvin
- 5 spsk rødvins eddike eller balsamico
- 6 fed hvidløg i tynde skiver
- 4 hele laurbærblade
- 2 tsk tørret oregano
- 2 tsk rosmarin
- 2 tsk allehånde bær (hele)
- 8 hele nelliker
- 1 lille stang hel kanel (ikke mere, evt. 1/2 stor)
Fremgangsmåde
Skær kødet ud i store firkanter 4-5 cm på hver led.
Bland marinaden, kom kødet i, og lad det trække til dagen efter (min. 6 timer).
Svits kødet i mindre portioner, og kom det efterhånden over i en stor gryde.
Tilsæt marinaden, de hakkede tomater og salt og peber (evt. lidt mere rødvin, men det er nok ikke nødvendigt, det skal blive en tyk sovs).
Bring det forsigtigt i kog, og lad det simre i 1 time.
Sauter løgene til de begynder at blive bløde men ikke brune.
Kom løgene i kødet og lad det simre videre 1 times tid, til er meget mørt.
Serveres med brød og ovnbagte græske kartofler med rosmarin.
<google>DANSK</google>
Alternativ opskrift, nok til mindst 4 personer
Ingredienser
- 1 kg magert oksekød
- 500 g små skalotteløg
- 1 stort hakket løg
- 1 stor tomat eller 2 mindre
- 2 spsk tomatpuré
- ½ revet muskatnød
- 1 lille kanelstang
- 4 hele nelliker
- 3 laurbærblade
- 4 fed hvidløg finthakket.
- 1 rosmarinkvist eller to.
- 1 dl ekstra jomfruolivenolie.
- 2 dl rød eller hvidvin.
- 2 spsk rødvins eddike eller balsamico
- 1 spsk salt
- 1 tsk groft knust peber
Fremgangsmåde
Skær kødet ud i store firkanter 4-5 cm på hver led.
Svits kødet i olivenolien i en gryde.
Hakket løg og hvidløg og lad det svitse med i 5 min.
Tilsæt vin og eddike, lad det simre under låg endnu 5 min.
Tilsæt muskatnød, kanel, nelliker, laurbærblade, rosmarin, salt og peber, og blan det godt.
Skær tomaterne i 1 cm tern og kom tomater, vin, eddike og tomatpure i.
Kom det hele over i et fad med låg (eller staniol over) og tilsæt vand så kødet netop dækkes, ikke for meget.
Kom retten i ovnen ved 160º, og lad det stå her til kødet er næsten mørt. (omkring en til to timer, alt efter hvad kød man bruger).
Mens retten er i ovnen pilles skallen af skalotteløgene skalotteløg, og de svitses i olivenolie til de er møre, men de må ikke blive brune.
Når kødet har fået den første time i ovnen kommes skalotteløgene i.
Kødet kommes tilbage i ovnen i mindst en time, evt. fjernes låget/staniolen på et tidspunkt, så sovsen kan koge lidt ind.
Serveres med brød og ovnbagte græske kartofler med rosmarin.
<google>DANSK</google>