Tartiflette: Difference between revisions
No edit summary |
No edit summary |
||
(10 intermediate revisions by the same user not shown) | |||
Line 1: | Line 1: | ||
{{ | {{Hovedretter}} | ||
4 personer | 4 personer | ||
Tartiflette er en fransk ret fra Haute Savoie regionen, navnet stammer helt tilbage fra 1700 tallet.<br> | |||
Navnet Tartiflette stammer fra det Savoyardske navn for kartoffel tartiflâ. | |||
Den moderne udgave af Tartiflette blev udviklet i 1980'erne af 'Union Interprofessional Reblochon' for at fremme salget af Reblochon.<br> | |||
Reblochon er en komælksost fra de franske alper.<br> | |||
Navnet Reblochon stammer fra patois ''(let nedsættende betegnelse for fransk dialekt)'' udtrykket "reblocher", hvilket betyder at malke koen en anden gang.<br> | |||
I det 13. århundrede blev forpagtere i kommunen Thônes i regionen Haute Savoie beskattet efter den mængde mælk deres besætninger producerede. Det medførte, at når inspektøren kom til gården, lod landmændene være med at malke deres køer helt, før udbyttet blev målt. Efter inspektøren forlod dem, malkede køerne en anden gang og brugte denne mælk til at fremstille en ost, som blev kendt som "Reblochon".<br> | |||
Mælken fra sidste malkning er federe og giver derved en bedre ost.<br> | |||
I det 18. århundrede blev Reblochon produktionen ikke længere praktiseret i hemmelighed, og i det 19. århundrede begyndte den at blomstre kommercielt. | |||
[[File:Tartiflette.jpg]] | |||
====Ingredienser==== | ====Ingredienser==== | ||
* 2 kg kartofler (en type der ikke koger ud) | * 2 kg kartofler (en type der ikke koger ud) | ||
Line 14: | Line 26: | ||
====Fremgangsmåde==== | ====Fremgangsmåde==== | ||
Skræl kartoflerne og kog dem netop møre i saltet vand.<br> | |||
Lad dem køle af og skær dem i skiver. | |||
Skær baconet i tykke skiver og igen på tværs i mindre aflange stykker.<br> | |||
Rist stykkerne på en stor pande til de begynder at gyldne og tilsæt så de hakkede løg og evt. lidt olie.<br> | |||
Når løgene er gyldne tilsættes kartoffelskiverne.<br> | |||
Tilsæt creme fraiche og hvidvin og drys med salt, peber og revet muskatnød.<br> | |||
Lad lad det simre i et par minutter. | |||
Gnid indersiden af et passende gratinfad med hvidløget (eller pres det og fordel det i fadet hvis fadet er glat). | |||
Kom halvdelen af kartoffelblandingen i fadet.<br> | |||
Skræl skorpen af osten og skær den i skiver.<br> | |||
Læg halvdelen af osteskiverne oven på kartoffelblandingen.<br> | |||
Derpå endnu et lag kartofler og endelig resten af osten. | |||
Sæt fadet i en 220º varm ovn (ikke varmluft) i ca. 20 minutter. | |||
Server rygende varmt, med et stykke brød og evt. et stykke stegt kød. | |||
[[File:reblochon.jpg]] | |||
<google>DANSK</google> | <google>DANSK</google> |
Latest revision as of 19:20, 2 February 2017
4 personer
Tartiflette er en fransk ret fra Haute Savoie regionen, navnet stammer helt tilbage fra 1700 tallet.
Navnet Tartiflette stammer fra det Savoyardske navn for kartoffel tartiflâ.
Den moderne udgave af Tartiflette blev udviklet i 1980'erne af 'Union Interprofessional Reblochon' for at fremme salget af Reblochon.
Reblochon er en komælksost fra de franske alper.
Navnet Reblochon stammer fra patois (let nedsættende betegnelse for fransk dialekt) udtrykket "reblocher", hvilket betyder at malke koen en anden gang.
I det 13. århundrede blev forpagtere i kommunen Thônes i regionen Haute Savoie beskattet efter den mængde mælk deres besætninger producerede. Det medførte, at når inspektøren kom til gården, lod landmændene være med at malke deres køer helt, før udbyttet blev målt. Efter inspektøren forlod dem, malkede køerne en anden gang og brugte denne mælk til at fremstille en ost, som blev kendt som "Reblochon".
Mælken fra sidste malkning er federe og giver derved en bedre ost.
I det 18. århundrede blev Reblochon produktionen ikke længere praktiseret i hemmelighed, og i det 19. århundrede begyndte den at blomstre kommercielt.
Ingredienser
- 2 kg kartofler (en type der ikke koger ud)
- 500 g Reblochon
- 2 store hakkede løg
- 300 g tørsaltet bacon
- 4 spsk creme fraiche
- salt
- peber
- revet muskatnød
- 1 dl hvidvin
- 2 fed hvidløg
Fremgangsmåde
Skræl kartoflerne og kog dem netop møre i saltet vand.
Lad dem køle af og skær dem i skiver.
Skær baconet i tykke skiver og igen på tværs i mindre aflange stykker.
Rist stykkerne på en stor pande til de begynder at gyldne og tilsæt så de hakkede løg og evt. lidt olie.
Når løgene er gyldne tilsættes kartoffelskiverne.
Tilsæt creme fraiche og hvidvin og drys med salt, peber og revet muskatnød.
Lad lad det simre i et par minutter.
Gnid indersiden af et passende gratinfad med hvidløget (eller pres det og fordel det i fadet hvis fadet er glat).
Kom halvdelen af kartoffelblandingen i fadet.
Skræl skorpen af osten og skær den i skiver.
Læg halvdelen af osteskiverne oven på kartoffelblandingen.
Derpå endnu et lag kartofler og endelig resten af osten.
Sæt fadet i en 220º varm ovn (ikke varmluft) i ca. 20 minutter.
Server rygende varmt, med et stykke brød og evt. et stykke stegt kød.
<google>DANSK</google>