Ungarsk gullasch - Székely Gulyás: Difference between revisions

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search
 
(4 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
{{Opskrifter}}
{{Hovedretter}}
''Székely er en ungarsk minoritet, der lever i Rumænien og det nuværende Serbien.''<br>
''Székely er en ungarsk minoritet, der lever i Rumænien og det nuværende Serbien.''<br>
''Det er dem, der står bag denne gullash-variant med svinekød og surkål.'''<br>
''Det er dem, der står bag denne gullash-variant med svinekød og surkål.'''<br>
Line 12: Line 12:
* 2-3 spsk kommen
* 2-3 spsk kommen
* 2 tsk dild
* 2 tsk dild
* 0,5-0,75 l vand
* 0,5 l vand
* 1 kg surkål (eller lav det selv af 1 kg fintsnittet hvidkål og 1 dl æble eddike, se nedenfor)
* 1 kg surkål (eller lav det selv af 1 kg fintsnittet hvidkål og 1 dl æble eddike, se nedenfor)
* 1/4 l fløde (eller creme fraiche)
* 1/4 l fløde (eller creme fraiche)
Line 18: Line 18:
====Fremgangsmåde====
====Fremgangsmåde====
Kødet skæres i passende tern 3-4 cm.<br>
Kødet skæres i passende tern 3-4 cm.<br>
Løgene pilles, hakkes fint og svitses gyldne i margarinen.<br>
Kødet kommes i gryden og svitses i margarinen.<br>
Løgene pilles, hakkes fint og svitses med til de er gyldne.<br>
Gryden fjernes fra varmen.<br>
Gryden fjernes fra varmen.<br>
Når fedtstoffet ikke syder mere, røres paprika i.<br>
Når fedtstoffet ikke syder mere, røres paprika i.<br>
Line 25: Line 26:
Tilsæt vand til kødet er knapt dækket.<br>
Tilsæt vand til kødet er knapt dækket.<br>
Surkål (skyl den evt. først) (eller 'hjemmelavet surkål' se nedenfor) røres i.<br>
Surkål (skyl den evt. først) (eller 'hjemmelavet surkål' se nedenfor) røres i.<br>
Læg låg på gryden, og lad retten mørne over svag varme i ca. 1 time, rør af og til.<br>
Læg låg på gryden, og lad retten mørne over svag varme i ca. 1½-2 timer, rør af og til.<br>
Når kød og kål er saftigt og blødt, røres fløden i, og det hele koges godt igennem.<br>
Når kød og kål er saftigt og blødt, røres fløden i, og det hele koges godt igennem.<br>


=====Hjemmelavet surkål=====
''Hvis man ikke lige kan skaffe surkål, kan man lave en hurtig en selv.''<br>
Hvis man ikke lige kan skaffe surkål, kan man lave en hurtig en selv.
''Snit hvidkålen fint og kom den i en stor plasticpose sammen med eddiken.''<br>
Snit hvidkålen fint og kom den i en stor plasticpose sammen med eddiken.<br>
''Bind knude på posen, så der stadig er luft i.''<br>
Bind knude på posen, så der stadig er luft i.<br>
''Ryst posen så det bliver godt fordelt.''<br>
Ryst posen så det bliver godt fordelt.<br>
''Lad det trække i ca. 60 min. i køleskabet, ryst posen en gang imellem.''<br>
Lad det trække i ca. 60 min. i køleskabet, ryst posen en gang imellem.<br>


<google>DANSK</google>
<google>DANSK</google>

Latest revision as of 16:56, 2 February 2017

Székely er en ungarsk minoritet, der lever i Rumænien og det nuværende Serbien.
Det er dem, der står bag denne gullash-variant med svinekød og surkål.'

Ingredienser

  • 1 kg svinebov eller nakkekam
  • 4 store løg
  • 75 g margarine eller svinefedt
  • 3 spsk paprika (edelsüss)
  • 1 spsk salt
  • 1 fed hvidløg
  • 2-3 spsk kommen
  • 2 tsk dild
  • 0,5 l vand
  • 1 kg surkål (eller lav det selv af 1 kg fintsnittet hvidkål og 1 dl æble eddike, se nedenfor)
  • 1/4 l fløde (eller creme fraiche)

Fremgangsmåde

Kødet skæres i passende tern 3-4 cm.
Kødet kommes i gryden og svitses i margarinen.
Løgene pilles, hakkes fint og svitses med til de er gyldne.
Gryden fjernes fra varmen.
Når fedtstoffet ikke syder mere, røres paprika i.
Kødstykkerne tilsættes og gryden stilles igen over varmen.
Resten af krydderierne og det hele varmes igennem nogle minutter.
Tilsæt vand til kødet er knapt dækket.
Surkål (skyl den evt. først) (eller 'hjemmelavet surkål' se nedenfor) røres i.
Læg låg på gryden, og lad retten mørne over svag varme i ca. 1½-2 timer, rør af og til.
Når kød og kål er saftigt og blødt, røres fløden i, og det hele koges godt igennem.

Hvis man ikke lige kan skaffe surkål, kan man lave en hurtig en selv.
Snit hvidkålen fint og kom den i en stor plasticpose sammen med eddiken.
Bind knude på posen, så der stadig er luft i.
Ryst posen så det bliver godt fordelt.
Lad det trække i ca. 60 min. i køleskabet, ryst posen en gang imellem.

<google>DANSK</google>

id=siteTree