Brunkål

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search

(4 pers.)

Ingredienser

  • 2 kg hvidkål
  • 1,4 kg kød i tern (f.eks. okseklump, nakkekam, el lign,)
  • 100 g sukker
  • 100 g smør til det brunede sukker
  • smør til at stege kødet i
  • 6 blade lauerbær
  • 3 tsk allehånde
  • 1 tsk timian
  • 1 tsk peber
  • 2 tsk salt
  • salt og peber til at krydre kødet mens det brunes
  • 1-2 dl vand tilsæt evt. mere løbende for at det ikke skal koge tør

Fremgangsmåde

Skær hvidkålen passende stykker først i kvarte så i 1,5 cm skiver og til sidst skæres skiverne i 1,5 cm stykker på den anden led.
Skær kødet i ensartede tern ca 2 cm.
Brun oksekødet ad to omgange i en stor gryde med lidt smør.
Krydr med salt og peber.
Tag kødet op og læg til side.
Varm sukker op i gryden og lad det smelte til en gylden farve.
Kom de 100 g smør i og bland det med sukkeret.
Tilsæt kålstrimler til gryden Vend godt rundt så kålen blandes med smør og sukker. Bliv ved med at vende til det falder sammen og begynder at få lidt farve.
Kom det brunede oksekød tilbage i gryden.
Tilsæt vandet så det kan stå og simre uden at koge tør.
Lad retten simre ved svag varme med låg på i 2-3 timer.
Rør jævnligt så retten ikke brænder på.
Tjek om kødet er mørt.
Smag til med salt, peber og evt.
lidt ekstra sukker.

  • Jo længere tid retten simrer, jo mere mør bliver kødet.
  • Rør ofte under tilberedningen.
  • Nogle foreslår at komme kommen i, men lad være så kommer det til at smage af surkål.
  • Kan også laves med masser af karry i stedet for allehånde.
  • Farven kan justeres med madkulør.
  • Pas på ikke at lade retten brænde på.

Serveres med sennep og godt rugbrød.

id=siteTree