På yggenyk.dk bruger vi cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på yggenyk.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik.
Flæskesteg
(Opskriften er ogå fin til ribbensteg)
Min flæskesteg (tager længere tid)
Ingredienser
Til stegen
- 2-3 kg svinekam
- 3-4 laurbærblade
- groft salt
- groft peber
Til sovsen
- hvedemel
- kulør
- salt
- peber
Tilbehør
- kartofler
- rødkål
- agurkesalat
Fremgangsmåde
Stegen
Drys stegen med salt og groft peber, på alle sider undtagen sværen.
Læg stegen med sværen nedad i et fad, og tilsæt så meget vand at det netop dækker sværen.
Lad stegen stå i ovnen ved 175º over under varme i ½ time.
Tag stegen ud af ovnen og rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet.
Hvis stegen allerede er ridset, så sørg for at ridserne går helt ned til kødet, og lav evt. et par extra, hvis der er for langt imellem.
Drys sværen med groft salt.
Vær omhyggelig med at få salt ned mellem hver svær. Det er saltet der får sværen til at boble op.
Del laurbærbladene på langs, og placer de halve laurbærblade mellem sværene.
Sæt bradepanden med stegen i den nederste del ovnen.
Fortsæt på 175º og lad stegen stå i 1½ til 2 timer, stegetermometret skal vise 75º.
Hæld skyen fra stegen, så den kan bruges til sovs og sæt stegen tilbage i oven ved 275º eller grill.
Hold øje med at stegens svær bliver god.
Sovsen
Stegeskyen kommes i en lille gryde, og efter at have stået lidt tages fedtet fra med en ske.
Kom mel og lidt vand i en melryster, or ryst til en ensartet jævning, ikke for tynd.
Kog sovsen op og tilsæt meljævningen under omrøring, til sovsen har en passende tykkelse.
Juster farven med kulør.
Smag til med salt og peber.
Serveres med kartofler, rødkål og syltede agurker.
Eller brug stegen til Flæskestegs sandwich.
Umuts flæskesteg
Den lavede vi lillejuleaften, fin opskrift, hurtigere end min
Ingredienser
- Ribbensteg eller kamsteg
- Kogende vand
- Salt
- Laurbærblad
- Hele nelliker
- Peberkorn sorte
- Frisk timian
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Læg stegen i midten af bradepanden med skindsiden ned.
Hæld kogende vand i bradepanden så sværene lige akkurat dækkes.
Sæt stegen midt i den forvarmede ovn og giv den 20 minutter.
Tag stegen ud af ovnen.
Vend stegen om, så skindsiden vender op.
Undersøg om sværene er snittet tilstrækkeligt over det hele (nogle gange går det lidt stærkt for slagteren). Brug de eksisterende snit som guideline. Du skal ikke snitte helt ned i kødet.
Kom godt med salt på sværene (ikke voldsomt meget, men alligevel godt).
Gnid let med fingrene henover sværene, så saltet finder vej ned i rillerne.
Tag noget staniol og krøl det ind under stegen i den side, hvor stegen skal løftes: Det er vigtigt, at oversiden er nogenlunde lige og jævn, så hel oversiden udsættes for den samme tilberedning.
Det, der ofte går galt, er, at al saft og fedt fra sværene aldrig når op til overfladen og ud af sværene, og det giver bløde flæskesvær.
Læg laurbærbladene ind under stegen og fordel nelliker, peberkorn og timiankviste rundt om.
Mange stikker laurbærbladene ned mellem sværene, men det dette er udelukkende for syns skyld og gør INTET for smagen! Når bladene ligger under flæskestegen, kommer de, sammen med de andre krydderier, til at koge i lagen, og det bliver til en skøn sauce.
Sæt eventuelt nogle ekstra laurbærblade ned mellem sværene, hvis du gerne vil pynte din flæskesteg.
Sæt stegen tilbage i midten af ovnen ved 200 grader varmluft og lad den stege i 50 min.
Tag flæskestegen ud af ovnen og lad den stå og hvile og trække i bradepanden i 15 - 20 minutter. Det er vigtigt at lade den hvile, inden du skærer den ud i skiver, så al den gode saft ikke løber ud, så snart du begynder at skære i stegen.
Du skal ikke være bange for, om din flæskesteg står og bliver kold imens - det gør den ikke!
Skær stegen ud i passende skiver.
<google>DANSK</google>