Stegt and med æbler og svesker: Difference between revisions
No edit summary |
No edit summary |
||
Line 1: | Line 1: | ||
[[Category:Danske sider]] | [[Category:Danske sider]] | ||
[[Category:Opskrifter]] | [[Category:Opskrifter]] | ||
4-6 personer | 4-6 personer<br> | ||
Tilberedningstid: ca. 3 1/2 time | Tilberedningstid: ca. 3 1/2 time <br> | ||
Arbejdstid: ca. 3/4 time | Arbejdstid: ca. 3/4 time<br> | ||
====Ingredienser==== | ====Ingredienser==== | ||
*1 and ca. 3 kg med indmad (renset) | *1 and ca. 3 kg med indmad (renset) | ||
2 spsk groft salt | *2 spsk groft salt | ||
peber fra kværn | *peber fra kværn | ||
3-5 æbler - Coxorange eller Belle de Boskoop (400 g) | *3-5 æbler - Coxorange eller Belle de Boskoop (400 g) | ||
150 g svesker uden sten | *150 g svesker uden sten | ||
====Til sovsen==== | |||
vingespidser, hals og kråse fra anden | *vingespidser, hals og kråse fra anden | ||
2 spsk andefedt eller smør (25 g) | *2 spsk andefedt eller smør (25 g) | ||
1 løg (100 g) | *1 løg (100 g) | ||
1 gulerod (75 g) | *1 gulerod (75 g) | ||
evt. 2 fed hvidløg | *evt. 2 fed hvidløg | ||
2 bløde tomater (150 g) eller 1 spsk tomatkoncentrat | *2 bløde tomater (150 g) eller 1 spsk tomatkoncentrat | ||
3-4 kviste timian | *3-4 kviste timian | ||
evt. 1 1/2 dl rødvin (1 glas) | *evt. 1 1/2 dl rødvin (1 glas) | ||
ca. 4 dl fond/bouillon eller vand | *ca. 4 dl fond/bouillon eller vand | ||
ca. 2 spsk majsstivelse (Maizena) + 4 spsk vand | *ca. 2 spsk majsstivelse (Maizena) + 4 spsk vand | ||
====Fremgangsmåde==== | ====Fremgangsmåde==== | ||
Fjern evt. rester af fjer og indvolde samt overflødigt fedt ved andegumpen. Skær hals og evt. vingespidser af. Dup anden tør ud- og indvendigt med køkkenrulle. Gnid salt og peber indvendigt og udvendigt. Del æblerne i kvarte, fjern kernehus og stilke. Læg dem sammen med sveskerne i anden og luk med kødnåle. Læg anden på brystet i ovnen på en rist over en bradepande. Sæt den nederst i ovnen ved 175°C i 15 min. Hæld afsmeltet fedt i bradepanden fra, så det ikke bruner. Vend anden med brystet opad og hæld lidt vand i bradepanden. Beregn ca. 45 min. stegetid pr. kg. Stik med en kødnål i låret, og når saften er klar, er kødet gennemstegt. Efterbrun anden ved 225°C eller ved grill, hvis den ikke har fået nok farve. Tag anden ud af ovnen når den er færdig. Lad den hvile ca. 15 min. for den trancheres. | Fjern evt. rester af fjer og indvolde samt overflødigt fedt ved andegumpen. Skær hals og evt. vingespidser af. Dup anden tør ud- og indvendigt med køkkenrulle. Gnid salt og peber indvendigt og udvendigt. Del æblerne i kvarte, fjern kernehus og stilke. Læg dem sammen med sveskerne i anden og luk med kødnåle. Læg anden på brystet i ovnen på en rist over en bradepande. Sæt den nederst i ovnen ved 175°C i 15 min. Hæld afsmeltet fedt i bradepanden fra, så det ikke bruner. Vend anden med brystet opad og hæld lidt vand i bradepanden. Beregn ca. 45 min. stegetid pr. kg. Stik med en kødnål i låret, og når saften er klar, er kødet gennemstegt. Efterbrun anden ved 225°C eller ved grill, hvis den ikke har fået nok farve. Tag anden ud af ovnen når den er færdig. Lad den hvile ca. 15 min. for den trancheres. | ||
Brun andesovs | =====Brun andesovs===== | ||
Brun hals, kråse og evt. vingespidserne i en gryde ved kraftig varme i 2 spsk andefedt. Pil og hak løg. Skær guleroden i mindre stykker og brun dem med. Tilsæt tomat, timian og evt. rødvin og hæld fond/bouillon eller vand på, så det dækker. Skum fedt fra med en stor ske. Kog ca. 3/4 time ved svag varme. Si og kog evt. skyen ind, så smagen bliver kraftigere. Tilsæt siet stegesky fra bradepanden. Jævn med majstivelse. Beregn 1½ spsk udrørt i 3 spsk vand til 4 dl sovs. Pisk det i sovsen og kog 3 min. Smag til med salt og peber. | Brun hals, kråse og evt. vingespidserne i en gryde ved kraftig varme i 2 spsk andefedt. Pil og hak løg. Skær guleroden i mindre stykker og brun dem med. Tilsæt tomat, timian og evt. rødvin og hæld fond/bouillon eller vand på, så det dækker. Skum fedt fra med en stor ske. Kog ca. 3/4 time ved svag varme. Si og kog evt. skyen ind, så smagen bliver kraftigere. Tilsæt siet stegesky fra bradepanden. Jævn med majstivelse. Beregn 1½ spsk udrørt i 3 spsk vand til 4 dl sovs. Pisk det i sovsen og kog 3 min. Smag til med salt og peber. | ||
Tilbehør | =====Tilbehør===== | ||
Fx kartofler, brunede kartofler, rødkål, æbler m/gelé | Fx kartofler, brunede kartofler, rødkål, æbler m/gelé | ||
Tip | =====Tip===== | ||
Kold parteret and dækket med alufolie kan varmes i ovnen ved 175 grader ca. 20 min. Derefter steges uden alufolie ved 225 grader til skindet er sprødt. | Kold parteret and dækket med alufolie kan varmes i ovnen ved 175 grader ca. 20 min. Derefter steges uden alufolie ved 225 grader til skindet er sprødt. | ||
<google>DANSK</google> | <google>DANSK</google> |
Revision as of 12:23, 24 December 2007
4-6 personer
Tilberedningstid: ca. 3 1/2 time
Arbejdstid: ca. 3/4 time
Ingredienser
- 1 and ca. 3 kg med indmad (renset)
- 2 spsk groft salt
- peber fra kværn
- 3-5 æbler - Coxorange eller Belle de Boskoop (400 g)
- 150 g svesker uden sten
Til sovsen
- vingespidser, hals og kråse fra anden
- 2 spsk andefedt eller smør (25 g)
- 1 løg (100 g)
- 1 gulerod (75 g)
- evt. 2 fed hvidløg
- 2 bløde tomater (150 g) eller 1 spsk tomatkoncentrat
- 3-4 kviste timian
- evt. 1 1/2 dl rødvin (1 glas)
- ca. 4 dl fond/bouillon eller vand
- ca. 2 spsk majsstivelse (Maizena) + 4 spsk vand
Fremgangsmåde
Fjern evt. rester af fjer og indvolde samt overflødigt fedt ved andegumpen. Skær hals og evt. vingespidser af. Dup anden tør ud- og indvendigt med køkkenrulle. Gnid salt og peber indvendigt og udvendigt. Del æblerne i kvarte, fjern kernehus og stilke. Læg dem sammen med sveskerne i anden og luk med kødnåle. Læg anden på brystet i ovnen på en rist over en bradepande. Sæt den nederst i ovnen ved 175°C i 15 min. Hæld afsmeltet fedt i bradepanden fra, så det ikke bruner. Vend anden med brystet opad og hæld lidt vand i bradepanden. Beregn ca. 45 min. stegetid pr. kg. Stik med en kødnål i låret, og når saften er klar, er kødet gennemstegt. Efterbrun anden ved 225°C eller ved grill, hvis den ikke har fået nok farve. Tag anden ud af ovnen når den er færdig. Lad den hvile ca. 15 min. for den trancheres.
Brun andesovs
Brun hals, kråse og evt. vingespidserne i en gryde ved kraftig varme i 2 spsk andefedt. Pil og hak løg. Skær guleroden i mindre stykker og brun dem med. Tilsæt tomat, timian og evt. rødvin og hæld fond/bouillon eller vand på, så det dækker. Skum fedt fra med en stor ske. Kog ca. 3/4 time ved svag varme. Si og kog evt. skyen ind, så smagen bliver kraftigere. Tilsæt siet stegesky fra bradepanden. Jævn med majstivelse. Beregn 1½ spsk udrørt i 3 spsk vand til 4 dl sovs. Pisk det i sovsen og kog 3 min. Smag til med salt og peber.
Tilbehør
Fx kartofler, brunede kartofler, rødkål, æbler m/gelé
Tip
Kold parteret and dækket med alufolie kan varmes i ovnen ved 175 grader ca. 20 min. Derefter steges uden alufolie ved 225 grader til skindet er sprødt.
<google>DANSK</google>