På yggenyk.dk bruger vi cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på yggenyk.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik.

Pindebøf: Difference between revisions

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search
(Undo revision 6400 by WikiSysop (Talk))
 
(24 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
{{Opskrifter}}
{{Hovedretter}}
[[File:Pindebøf.jpg|center]]
 
Pindebøf skal spises med en spids pind - derfor hedder det pindebøf.<br>
Det er en egns ret som spises omkring Struer og Holstebro, den stammer fra Pingvinen i Struer.
 
====Ingredienser====
====Ingredienser====
=====Bearnaise essens=====
* 200-250 g skært oksekød pr person skåret i tern 2 x 2 cm (tykstegsfilet, inderlår eller klump)
* 3 bundter persille
* 1 spids pind pr person
* 2 håndfulde Kørvel
* [http://www.yggenyk.dk/wiki/Barbecue_krydderi barbecue krydderi]
* 3/4 l eddike
* hvidsløgspulver
* 2½ dl estragoneddike
* salt
* ½ dl hvidvin
* peber
* 15 skalotteløg
 
* 1 fed hvidløg
* flutes
* 5 hvide peberkorn
* 4 sorte peberkorn
* 2 hele allehånde


=====Bearnaise Creme=====
=====Bearnaise Creme=====
* 250 g smør
* 8 pasteuriserede æggeblommer
* 1 bundt estragon, finthakket
* bearnaise essens
* evt saft af en citron
=====Bearnaise Creme II=====
* ½ glas Hellmans mayo
* ½ glas Hellmans mayo
* 1 tsk dijonsennep
* 1 spsk dijonsennep
* 1-2 tsk bearnaiseessens (smag dig frem)
* 2 tsk bearnaiseessens
* 1 spsk tørrede skalotteløg (kan åbenbart være svære at finde i butikkerne, så friske kan evt. bruges)
* 1-2 skalotteløg
* 1 spsk tørret estragon
* ½ bundt frisk estragon, eller 1 spsk tørret


====Fremgangsmåde====
=====Salat=====
=====Bearnaise essens=====
* Iceberg
Persille og kørvel skylles godt og de groveste stilke fjernes, hvorefter de kommes i gryde sammen med alt det øvrige. Skalotteløgene, der er skårne nogle gange igennem, tilsættes sammen med hvidløg.<br>
* tomat
* agurk
* løg
* olivenolie
* hvid balsamico
* oregano


Under tætsluttende låg koger essensen i ½ time og sies derefter igennem en sigte, hvor der i forvejen er lagt en skoldet serviet.<br>
=====Råstegte kartofler=====
* 1 kg kartofler
* timian gerne frisk
* salt
* groft peber
* olivenolie


Bearnaiseessensen hældes derefter på små flasker og kan opbevares i årevis, den bliver endda bedre, jo længere den får lov til at stå.<br>
====Fremgangsmåde====
=====Råstegte kartofler=====
Vask eller skræl kartoflerne.<br>
Skær kartoflerne i både.<br>
Vend kartoffelbådene med olie, timian og salt og peber i et stort ovnfast fad, og steg dem ovnen ved 180° i 40-50 minutter, til de er møre og sprøde.


=====Bearnaise Creme=====
=====Bearnaise Creme=====
Klar smørret – dvs. lad det smelte ved meget svag varme stille og roligt i en kasserolle, kassér det hvide bundfald, vallen, og hæld det klarede smør fra til senere brug.<br>
Hak skalotteløgene meget fint.<br>
Hak estragon bladene lidt.
Kom det hele i en skål.
Røre, røre, røre og server!
 
=====Salat=====
Snit salaten i ca 4-5 cm lange ½-1 cm brede strimler med en kniv.<br>
Skær agurken i tynde skiver.<br>
Del tomaten i både eller skiver.<br>
Skær løget i tynde ringe.<br>
Arranger det hele pænt på tallerkenen og hæld lidt olie og eddike over.<br>
Drys med lidt oregano.<br>  


Hak estragon fint.<br>
=====Pindebøfferne=====
Kødet skæres i tern 2 cm * 2 cm og drysses med en blanding af barbecue krydderi, hvidsløgspulver, salt og peber.<br>
Kødternene steges på en pande i olivenolie som en bøf.<br>


I en anden gryde/kasserolle piskes æggeblommerne luftige med et par fingerfulde salt ved medium varme – tilsæt det klarede smør lidt ad gangen i en tynd stråle og pisk i 8-taller indtil alt smørret er optaget i æggeblommerne – massen skal blive luftig.<br>
Hvis man har fritøse kan man stege dem 2 min i friture, så skal krydderierne først på bagefter.<br>


Tilsæt den hakkede estragon og essens – smag til med salt og peber og evt. mere essens – mangler den syre kan du justere med citronsaft.<br>
Anret salat, kartofler, pindebøfferne, bernaise creme, pind og et stykke brød på en tallerken.<br>


Lad bearnaise cremen, som i virkeligheden er en bearnaise sauce, køle af køkkenbordet i gryden/kasserollen – ikke i køleskabet, og pisk i den en gang imellem indtil den er afkølet og stadig har en homogen og ensartet masse.<br>
Tips: Man kan også lave det med kyllingebryst (det kan man også få Den Glade Pingvin i Struer :-)


=====Bearnaise Creme II=====
[[File:Pindebøf 2.jpg]]
Røre, røre, røre og server!


<google>DANSK</google>
<google>DANSK</google>

Latest revision as of 11:44, 3 July 2022

Pindebøf.jpg

Pindebøf skal spises med en spids pind - derfor hedder det pindebøf.
Det er en egns ret som spises omkring Struer og Holstebro, den stammer fra Pingvinen i Struer.

Ingredienser

  • 200-250 g skært oksekød pr person skåret i tern 2 x 2 cm (tykstegsfilet, inderlår eller klump)
  • 1 spids pind pr person
  • barbecue krydderi
  • hvidsløgspulver
  • salt
  • peber
  • flutes
Bearnaise Creme
  • ½ glas Hellmans mayo
  • 1 spsk dijonsennep
  • 2 tsk bearnaiseessens
  • 1-2 skalotteløg
  • ½ bundt frisk estragon, eller 1 spsk tørret
Salat
  • Iceberg
  • tomat
  • agurk
  • løg
  • olivenolie
  • hvid balsamico
  • oregano
Råstegte kartofler
  • 1 kg kartofler
  • timian gerne frisk
  • salt
  • groft peber
  • olivenolie

Fremgangsmåde

Råstegte kartofler

Vask eller skræl kartoflerne.
Skær kartoflerne i både.
Vend kartoffelbådene med olie, timian og salt og peber i et stort ovnfast fad, og steg dem ovnen ved 180° i 40-50 minutter, til de er møre og sprøde.

Bearnaise Creme

Hak skalotteløgene meget fint.
Hak estragon bladene lidt. Kom det hele i en skål. Røre, røre, røre og server!

Salat

Snit salaten i ca 4-5 cm lange ½-1 cm brede strimler med en kniv.
Skær agurken i tynde skiver.
Del tomaten i både eller skiver.
Skær løget i tynde ringe.
Arranger det hele pænt på tallerkenen og hæld lidt olie og eddike over.
Drys med lidt oregano.

Pindebøfferne

Kødet skæres i tern 2 cm * 2 cm og drysses med en blanding af barbecue krydderi, hvidsløgspulver, salt og peber.
Kødternene steges på en pande i olivenolie som en bøf.

Hvis man har fritøse kan man stege dem 2 min i friture, så skal krydderierne først på bagefter.

Anret salat, kartofler, pindebøfferne, bernaise creme, pind og et stykke brød på en tallerken.

Tips: Man kan også lave det med kyllingebryst (det kan man også få på Den Glade Pingvin i Struer :-)

Pindebøf 2.jpg

<google>DANSK</google>