På yggenyk.dk bruger vi cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på yggenyk.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik.

Pindebøf: Difference between revisions

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
 
(20 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
{{Opskrifter}}
{{Hovedretter}}
[[File:Pindebøf.jpg]]
[[File:Pindebøf.jpg|center]]


Pindebøf skal spises med en spids pind - derfor hedder de pindebøf.
Pindebøf skal spises med en spids pind - derfor hedder det pindebøf.<br>
Det er en egns ret som spises omkring Struer og Holstebro, den stammer fra Pingvinen i Struer.


====Ingredienser====
====Ingredienser====
* 200-250 g skært oksekød pr person skåret i tern 1,5 x 1,5 cm
* 200-250 g skært oksekød pr person skåret i tern 2 x 2 cm (tykstegsfilet, inderlår eller klump)
* 1 pind pr person
* 1 spids pind pr person
* barbecue krydderi
* [http://www.yggenyk.dk/wiki/Barbecue_krydderi barbecue krydderi]
* hvidsløgspulver
* hvidsløgspulver
* salt
* salt
* peber


=====Bearnaise essens=====
* flutes
* 3 bundter persille
* 2 håndfulde Kørvel
* 3/4 l eddike
* 2½ dl estragoneddike
* ½ dl hvidvin
* 15 skalotteløg
* 1 fed hvidløg
* 5 hvide peberkorn
* 4 sorte peberkorn
* 2 hele allehånde


=====Bearnaise Creme=====
=====Bearnaise Creme=====
* 250 g smør
* 8 pasteuriserede æggeblommer
* 1 bundt estragon, finthakket
* bearnaise essens
* evt saft af en citron
=====Bearnaise Creme II=====
* ½ glas Hellmans mayo
* ½ glas Hellmans mayo
* 1 tsk dijonsennep
* 1 spsk dijonsennep
* 1-2 tsk bearnaiseessens (smag dig frem)
* 2 tsk bearnaiseessens
* 1-2 skalotteløg
* 1-2 skalotteløg
* ½ bundt frisk estragon, eller 1 spsk tørret
* ½ bundt frisk estragon, eller 1 spsk tørret
=====Barbecue krydderi=====
* 3 spsk muscovadosukker
* 3 spsk paprika
* 2 spsk flagesalt
* 4 tsk hvidløgspulver eller granulat (kan udelades eller erstattes af løgpulver el. granulat)
* 4 tsk sennepsfrø
* 3 tsk sorte peberkorn
* 1 tsk korianderfrø
* 1 tsk hel spidskommen
* 1 tsk tørret timian
* 1 tsk chilli pulver


=====Salat=====
=====Salat=====
Line 58: Line 30:
* hvid balsamico
* hvid balsamico
* oregano
* oregano
=====Råstegte kartofler=====
* 1 kg kartofler
* timian gerne frisk
* salt
* groft peber
* olivenolie


====Fremgangsmåde====
====Fremgangsmåde====
 
=====Råstegte kartofler=====
Kødet skæres i tern 1,5 cm * 1,5 cm
Vask eller skræl kartoflerne.<br>
Steges 2 min i friture, eller på en pande i olivenolie.
Skær kartoflerne i både.<br>
 
Vend kartoffelbådene med olie, timian og salt og peber i et stort ovnfast fad, og steg dem ovnen ved 180° i 40-50 minutter, til de er møre og sprøde.
=====Bearnaise essens=====
Persille og kørvel skylles godt og de groveste stilke fjernes, hvorefter de kommes i gryde sammen med alt det øvrige. Skalotteløgene, der er skårne nogle gange igennem, tilsættes sammen med hvidløg.<br>
 
Under tætsluttende låg koger essensen i ½ time og sies derefter igennem en sigte, hvor der i forvejen er lagt en skoldet serviet.<br>
 
Bearnaiseessensen hældes derefter på små flasker og kan opbevares i årevis, den bliver endda bedre, jo længere den får lov til at stå.<br>


=====Bearnaise Creme=====
=====Bearnaise Creme=====
Klar smørret – dvs. lad det smelte ved meget svag varme stille og roligt i en kasserolle, kassér det hvide bundfald, vallen, og hæld det klarede smør fra til senere brug.<br>
Hak estragon fint.<br>
I en anden gryde/kasserolle piskes æggeblommerne luftige med et par fingerfulde salt ved medium varme – tilsæt det klarede smør lidt ad gangen i en tynd stråle og pisk i 8-taller indtil alt smørret er optaget i æggeblommerne – massen skal blive luftig.<br>
Tilsæt den hakkede estragon og essens – smag til med salt og peber og evt. mere essens – mangler den syre kan du justere med citronsaft.<br>
Lad bearnaise cremen, som i virkeligheden er en bearnaise sauce, køle af på køkkenbordet i gryden/kasserollen – ikke i køleskabet, og pisk i den en gang imellem indtil den er afkølet og stadig har en homogen og ensartet masse.<br>
=====Bearnaise Creme II=====
Hak skalotteløgene meget fint.<br>
Hak skalotteløgene meget fint.<br>
Hak estragon bladene lidt.
Hak estragon bladene lidt.
Kom det hele i en skål.
Kom det hele i en skål.
Røre, røre, røre og server!
Røre, røre, røre og server!
=====Barbecue krydderi=====
De hele krydderier ristes på en mellemvarm pande til de dufter – de må ikke blive for brune.<br>
Når krydderierne er kølet af stødes de i en morter.<br>
Resten af krydderierne blandes i, og det hele stødes lidt sammen.<br>


=====Salat=====
=====Salat=====
Skær salaten i ca 4-5 cm lange ½-1 cm brede strimler med en kniv.<br>
Snit salaten i ca 4-5 cm lange ½-1 cm brede strimler med en kniv.<br>
Skær agurken i tynde skiver.<br>
Skær agurken i tynde skiver.<br>
Skær tomaten i både eller skiver.<br>
Del tomaten i både eller skiver.<br>
Skær løget i tynde ringe.<br>
Skær løget i tynde ringe.<br>
Arranger det hele pænt på tallerkenen og hæld lidt olie og eddike over.<br>
Arranger det hele pænt på tallerkenen og hæld lidt olie og eddike over.<br>
Drys med lidt oregano.<br>  
Drys med lidt oregano.<br>  
=====Pindebøfferne=====
Kødet skæres i tern 2 cm * 2 cm og drysses med en blanding af barbecue krydderi, hvidsløgspulver, salt og peber.<br>
Kødternene steges på en pande i olivenolie som en bøf.<br>
Hvis man har fritøse kan man stege dem 2 min i friture, så skal krydderierne først på bagefter.<br>
Anret salat, kartofler, pindebøfferne, bernaise creme, pind og et stykke brød på en tallerken.<br>
Tips: Man kan også lave det med kyllingebryst (det kan man også få på Den Glade Pingvin i Struer :-)
[[File:Pindebøf 2.jpg]]


<google>DANSK</google>
<google>DANSK</google>

Latest revision as of 11:44, 3 July 2022

Pindebøf.jpg

Pindebøf skal spises med en spids pind - derfor hedder det pindebøf.
Det er en egns ret som spises omkring Struer og Holstebro, den stammer fra Pingvinen i Struer.

Ingredienser

  • 200-250 g skært oksekød pr person skåret i tern 2 x 2 cm (tykstegsfilet, inderlår eller klump)
  • 1 spids pind pr person
  • barbecue krydderi
  • hvidsløgspulver
  • salt
  • peber
  • flutes
Bearnaise Creme
  • ½ glas Hellmans mayo
  • 1 spsk dijonsennep
  • 2 tsk bearnaiseessens
  • 1-2 skalotteløg
  • ½ bundt frisk estragon, eller 1 spsk tørret
Salat
  • Iceberg
  • tomat
  • agurk
  • løg
  • olivenolie
  • hvid balsamico
  • oregano
Råstegte kartofler
  • 1 kg kartofler
  • timian gerne frisk
  • salt
  • groft peber
  • olivenolie

Fremgangsmåde

Råstegte kartofler

Vask eller skræl kartoflerne.
Skær kartoflerne i både.
Vend kartoffelbådene med olie, timian og salt og peber i et stort ovnfast fad, og steg dem ovnen ved 180° i 40-50 minutter, til de er møre og sprøde.

Bearnaise Creme

Hak skalotteløgene meget fint.
Hak estragon bladene lidt. Kom det hele i en skål. Røre, røre, røre og server!

Salat

Snit salaten i ca 4-5 cm lange ½-1 cm brede strimler med en kniv.
Skær agurken i tynde skiver.
Del tomaten i både eller skiver.
Skær løget i tynde ringe.
Arranger det hele pænt på tallerkenen og hæld lidt olie og eddike over.
Drys med lidt oregano.

Pindebøfferne

Kødet skæres i tern 2 cm * 2 cm og drysses med en blanding af barbecue krydderi, hvidsløgspulver, salt og peber.
Kødternene steges på en pande i olivenolie som en bøf.

Hvis man har fritøse kan man stege dem 2 min i friture, så skal krydderierne først på bagefter.

Anret salat, kartofler, pindebøfferne, bernaise creme, pind og et stykke brød på en tallerken.

Tips: Man kan også lave det med kyllingebryst (det kan man også få på Den Glade Pingvin i Struer :-)

Pindebøf 2.jpg

<google>DANSK</google>