På yggenyk.dk bruger vi cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på yggenyk.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik.
Stifado
Nok til mindst 8 personer
Ingredienser
- 2 kg okse, lamme eller svinekød
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 kg skalotteløg
- 2 spsk koncentreret tomatpure
- 2 spsk salt
- 2 tsk peber
Marinade
- 2 dl rødvin
- 5 spsk rødvins eddike eller balsamico
- 6 fed hvidløg i tynde skiver
- 4 hele laurbærblade
- 2 tsk tørret oregano
- 2 tsk rosmarin
- 2 tsk allehånde bær (hele)
- 8 hele nelliker
- 1 lille stang hel kanel (ikke mere, evt. 1/2 stor)
Fremgangsmåde
Skær kødet ud i store firkanter 4-5 cm på hver led.
Bland marinaden, kom kødet i, og lad det trække til dagen efter (min. 6 timer).
Svits kødet i mindre portioner, og kom det efterhånden over i en stor gryde.
Tilsæt marinaden, de hakkede tomater og salt og peber (evt. lidt mere rødvin, men det er nok ikke nødvendigt, det skal blive en tyk sovs).
Bring det forsigtigt i kog, og lad det simre i 1 time.
Sauter løgene til de begynder at blive bløde men ikke brune.
Kom løgene i kødet og lad det simre videre 1 times tid, til er meget mørt.
Serveres med brød og ovnbagte græske kartofler med rosmarin.
<google>DANSK</google>
Alternativ opskrift, nok til mindst 4 personer
Ingredienser
- 1 kg magert oksekød
- 500 g små skalotteløg
- 1 stort hakket løg
- 1 stor tomat eller 2 mindre
- 2 spsk tomatpuré
- ½ revet muskatnød
- 1 lille kanelstang
- 4 hele nelliker
- 3 laurbærblade
- 4 fed hvidløg finthakket.
- 1 rosmarinkvist eller to.
- 1 dl ekstra jomfruolivenolie.
- 2 dl rød eller hvidvin.
- 2 spsk rødvins eddike eller balsamico
- 1 spsk salt
- 1 tsk groft knust peber
Fremgangsmåde
Skær kødet ud i store firkanter 4-5 cm på hver led.
Svits kødet i olivenolien i en gryde.
Hakket løg og hvidløg og lad det svitse med i 5 min.
Tilsæt vin og eddike, lad det simre under låg endnu 5 min.
Tilsæt muskatnød, kanel, nelliker, laurbærblade, rosmarin, salt og peber, og blan det godt.
Skær tomaterne i 1 cm tern og kom tomater, vin, eddike og tomatpure i.
Kom det hele over i et fad med låg (eller staniol over) og tilsæt vand så kødet netop dækkes, ikke for meget.
Kom retten i ovnen ved 160º, og lad det stå her til kødet er næsten mørt. (omkring en til to timer, alt efter hvad kød man bruger).
Mens retten er i ovnen pilles skallen af skalotteløgene skalotteløg, og de svitses i olivenolie til de er møre, men de må ikke blive brune.
Når kødet har fået den første time i ovnen kommes skalotteløgene i.
Kødet kommes tilbage i ovnen i mindst en time, evt. fjernes låget/staniolen på et tidspunkt, så sovsen kan koge lidt ind.
Serveres med brød og ovnbagte græske kartofler med rosmarin.
<google>DANSK</google>